Przyszła mama powinna o siebie dbać. Powinnaś się przede wszystkim zdrowo odżywiać. Twoje posiłki powinny być zbilansowane i regularne. Przede wszystkim jedz dużo warzyw i owoców. Pamiętaj też, że z niektórych produktów powinnaś całkowicie zrezygnować:
-alkohol-nie daj sobie wmówić, że nie zaszkodzi kieliszek wina. Alkohol dostaje się krwioobiegu dziecka, a jego stężenie w krwi malucha jest takie samo jak w Twojej. Nie podałabyś alkoholu noworodkowi, nie podawaj go swojemu nienarodzonemu dziecku. Pamiętaj, że picie alkoholu w czasie trwania ciąży niesie za sobą konsekwencje: poronienie, wady słuchu, mózgu.
-surowe mięso-a więc na pewno nie tatar, niedosmażone, krwiste mięso. Drobnoustroje, które mogą znajdować się w niedosmażonym/niedogotowanym mięsie mogą powodować niebezpieczne dla płodu choroby: toksoplazmozę oraz listeriozę.
Nie ze wszystkiego musisz rezygnować, ale niektóre produkty ogranicz:
-nopoje gazowane
-kawa
-słodycze
-orzeszki ziemne
-wędzone mięso i ryby
-sery pleśniowe oraz sery dojrzewające.
Unikaj sztucznego, przetworzonego jedzenia, zupek i sosów w proszku oraz konserw. Uważnie czytaj etykiety na opakowaniach. Te zdrowe nawyki żywieniowe kontynuuj po pojawieniu się na świecie Twojego dzidziusia. Niech rośnie zdrowy.
Kolejną ważną rzeczą, o której musisz pamiętać jest unikanie stresu. Nadnercza zestresowanych mam wytwarzają tzw. hormony stresu, które obkurczają naczynia krwionośne, a tym samym do dziecka dociera mniej tlenu i składników odżywczych. Twoje dziecko może być rozdrażnione lub nadpobudliwe. Działanie tych hormonów może mieć również negatywny wpływ na rozwój płodu.
Stres to również adrenalina, która może wywołać przedwczesne skurcze macicy, a więc poronienie lub przedwczesny poród. Nadcisnienie tętnicze spowodowane stresem może też powodować odklejanie łożyska.
Stres ma wpływ na rozwój mózgu dziecka, opóźnienie rozwoju ruchowego oraz większe narażenie na wszelkie infekcje.
-alkohol-nie daj sobie wmówić, że nie zaszkodzi kieliszek wina. Alkohol dostaje się krwioobiegu dziecka, a jego stężenie w krwi malucha jest takie samo jak w Twojej. Nie podałabyś alkoholu noworodkowi, nie podawaj go swojemu nienarodzonemu dziecku. Pamiętaj, że picie alkoholu w czasie trwania ciąży niesie za sobą konsekwencje: poronienie, wady słuchu, mózgu.
-surowe mięso-a więc na pewno nie tatar, niedosmażone, krwiste mięso. Drobnoustroje, które mogą znajdować się w niedosmażonym/niedogotowanym mięsie mogą powodować niebezpieczne dla płodu choroby: toksoplazmozę oraz listeriozę.
Nie ze wszystkiego musisz rezygnować, ale niektóre produkty ogranicz:
-nopoje gazowane
-kawa
-słodycze
-orzeszki ziemne
-wędzone mięso i ryby
-sery pleśniowe oraz sery dojrzewające.
Unikaj sztucznego, przetworzonego jedzenia, zupek i sosów w proszku oraz konserw. Uważnie czytaj etykiety na opakowaniach. Te zdrowe nawyki żywieniowe kontynuuj po pojawieniu się na świecie Twojego dzidziusia. Niech rośnie zdrowy.
Kolejną ważną rzeczą, o której musisz pamiętać jest unikanie stresu. Nadnercza zestresowanych mam wytwarzają tzw. hormony stresu, które obkurczają naczynia krwionośne, a tym samym do dziecka dociera mniej tlenu i składników odżywczych. Twoje dziecko może być rozdrażnione lub nadpobudliwe. Działanie tych hormonów może mieć również negatywny wpływ na rozwój płodu.
Stres to również adrenalina, która może wywołać przedwczesne skurcze macicy, a więc poronienie lub przedwczesny poród. Nadcisnienie tętnicze spowodowane stresem może też powodować odklejanie łożyska.
Stres ma wpływ na rozwój mózgu dziecka, opóźnienie rozwoju ruchowego oraz większe narażenie na wszelkie infekcje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz